Måndag 28/12-09

Ja då var julen över. Vi har haft en lugn och skön jul med mycket mat. På julafton var barn och barnbarn här Tomten kom med många paket, Geisha öppnade sin paket och slaktade sin leksak på fem minuter, så man kan säga att hon gillade den. Jag fick en GPS som är till för utomhusbruk man kan lägga spår och hitta i skogen med den problemet är att den är så avancerad så ingen förstår hur den ska användas. Visst finns det en brukanvisning med men den är nog skriven av en man för det är ingen som förstår den heller. På annandagen åkte vi till Cilla och Sillen ingen hundträning utan vi åt, tjötade och drack vin en riktigt trevlig kväll. Vi tog skogsvägen hem och det var inte kul kunde nog inte köra över 60 km på hela vägen. Men vi stannade och gick en skön promenad med hundarna och vi hade ju inte brottom. I morgon åker Dyrka till Izak för att para sig det ska bli så spännande så nu håller jag tummarna för att allt ska gå bra.


söndag 20/12-09

Den här helgen har jag ägnat helt åt hundarna, alla andra julstökar men jag. I lördags var jag och Cilla och spårade hela dagen i 11 minus det var kallt kan jag lova. Jag hade mitt gasolkök och korv med mig Cilla hade kaffe och varm oboy med sig. Vi hade ju gjort upp en strategi för Dyrka och Thea dom skulle få korta väl utmärkta spår, bra med snö för då ser man precis vart man gått. Och om dom gick på vilt så var det bilen som gällde, sen skulle dom få ett nytt spår. Vi la dom korta spåren och sen gick Cilla ett till Geisha. Nu var det fika dags, attan gasolköket funkade inte men eftersom vi är två, envetna kvinnor och vi ville ha både korv och värme. Så det var bara till att börja samla ved och det tog inte lång tid, fören vi hade en stor härlig brasa. Dyrka och Thea fick gå sina spår och dom var båda klockrena så våran strategi sprack. Bella fick ett spår utan ligg tid och hon lär sig mer och mer för varje gång. Geisha spårade som en gud, hon är verkligen en riktigt bra spårhund min lilla höna. Dias var sig inte riktigt lik, men jag tror att det var lite för svårt spår. Men hur som helst så löste hon hela spåret med lite hjälp från Cilla. Och i dag har jag och Geisha varit i Borås ridhus och tränat ihop med Ingrid och några andra elfsborgare, det var riktigt kul och Geisha brydde sig inte om den annorlunda miljön som jag trodde att hon skulle göra. Hon var helt med på noterna och tyckte nog att det var lika kul att träna som jag gjorde. Dyrka fick stanna hemma i dag för hon har börjat löpa äntligen.


Tisdag 15/12-09

Cilla undrade om det inte händer något i Öxabäck. Inte är det så mycket som händer, men lite gör vi. I lördags var jag på glögg fest hos Majo hundarna var hemma hos Anders. Hon bjöd på pepparkakor med mögelost och laxbollar med getost i det var riktigt smarrigt. Sen på söndagen gick jag och Helena runt sävsjön. Geisha som fick gå i koppel var frustrerad när dom andra sprang runt och lekte. I dag kom den första snön i Öxabäck och det blev så ljust och fint med en gång. Jag packade på mig och tog en lång promenad sen stannade vi ute i trädgården och gjorde en boxersnögubbe, tror nog ingen ser att det är en boxer men jag som vet kan ana en och annan likhet. Nu närmar sig julen med stora steg och alla har så mycket at stå i. inte jag för vi bojkottar det hela. Visst firar vi julen men vi gör ingen stor sak av det lite julklappar till Cornelia och så äter vi gott, kan hända att jag sätter fram en och annan tomte och en liten gran men det gör jag dagen före jul och så åker det bort dagarna efter.


Onsdag 9/12-09

I går var det myskväll på VLO vi firade lucia med glögg, pepparkakor och lussekatter och alla hundarna fick julklappar. Jag tog två klappar som pep Gissa om Anders var glad när jag kom hem och mina hundar fick sina pipisar. Anders ville sova men det ville inte Dyrka som älskar pipisar hon kan springa runt hur länge som helst och pipa. Sen har jag hittat ett gammalt Haltiahalsband som man har runt nosen så nu är det en fröjd att gå ut med Geisha, vågar ju inte ha henne lös nu i höglöpet. Men jag undrar om hon tycker det är så roligt hoppar frustar och pustar som en vild hingst. Sen tror jag inte hon blir speciellt trött av att gå koppel promenader, för när vi varit ute och gått en timme och jag tänkte vila mig en stund hör jag hur det brakar och var hittar jag min lilla tös, jo mitt på bordet stod hon och tittade frågande på mig, Va matte brukar vi inte var på borden i det här huset. Ja vad ska man göra hon är ju så söt den lilla höna så ibland är det svårt att bli arg på henne. Nu vill jag att det här löpet ska ta slut så vi kan åka och träna igen är så sugen på lydnad. Måste sluta skriva nu för det är någon som biter på något nere och det låter inte bra!!!!!!

Söndag 6/12-09

I går var det åter dags för mig och Cilla att träffas i dom mörka skogarna mellan Öxabäck och Smålandsstenar. Vi hade bestämt tid till kl10, en lagom tid nu på vintern. Cilla hade även Bella med sig denna gången. Vi la ut spår till alla hundar. Först ut var Bella, jag hade lagt ett lite lagom långt spår med två pinnar och en leksak, för vi visste ju inte om hon har spårat någon gång innan. I början såg hon ut som ett frågetecken och selen tyckte hon var hel konstig. Men efter en liten stund tuffade hon på i spåret, kollade varje vinkel några extra gånger, lite fladdrig markerade apporterna jätte bra hon har verkligen ett bra föremålsintresse. Ja var det första gången hon spårade så måste jag säga att det var kanon bra. Thea och Dyrka ska vi inte prata så mycket om, dom gjorde dagens sämsta spår, spårade gjorde dom men inte det jag och Cilla ville utan älg. Geisha fick ett långt och svårt spår och hon var riktigt bra, lite slarvig i början, men efter att jag kortat in linan rejält så spårade hon fin, fint hon behöver lite längre spår och gärna lite svåra så hon får arbeta då är hon som bäst. Vi hade tänkt att vi skulle hinna med ett uppletande också men när vi gått sista spåret och tittade på klockan var hon redan tre och det hade börjat skymma ute. Tänk vad tiden går fort när man har trevligt.

Lördag 5/12-09

Jag har under en längre tid funderat på vem det är som bestämmer i detta huset, Jag, Anders eller Boxrarna. Tror nog att det är det sistnämnda. Ta bara det här med att försöka sova, Vi går alla och lägger oss i samma säng men vaknar sällan tillsammans. Utan i sängen ligger jag på en liten flik och två Boxrar brer ut sig i resten av dubbelsängen, Anders ligger på soffan. Ibland vaknar jag flera gånger på nätterna för att jag inte får plats försöker då att flytta på en hund, men det är inte lätt ska jag lova. Man får resa sig upp ta tag i hundens bakben och framben och sen försöka rulla en hund som inte har någon som helst avsikt att flytta på sig. Och likadant är det i tv soffan tjejerna brer ut sig och om vi har riktig tur så kan vi få låna ett litet hörn av soffan. Ja så tillbaka till frågan vem är det som bestämmer????????? Nu ska jag göra inordning mig och möta Cilla i skogen vi ska ha en härlig dag med spår och kanske hinner vi ett uppletande också.


Onsdag 2/12-09

Kallt, ja i dag är det 10 minus, men det är bättre än regn så för min del får det gärna vara så här. I går var vi på klubben och tränade, försökte få Geisha till att krypa i det kalla gräset hon gillade det inte riktigt men gjorde det tillslut. Men ligger plats gör hon oavsett vad det är för väder och underlag och det gillar jag. Dyrka var pigg som vanligt och hon tycker verkligen rutan är ett hel kult moment. Vi orkade inte gå så långt i går så det fick bli ett miniuppletande, jag slängde ut lite saker på ängen och skickade hundarna varannan gång, skit kul tycker mina hundar och dom blir väldigt noggranna för ingen vill ju missa föremålet. Vi är ett gäng som ska hyra ridhuset så man kan träna inomhus nu över vintern, ska bli skönt för jag gillar verkligen inte att vara ute och träna hund när det är kallt och rått man fryser ju händerna av sig. Nä nu längtar vi till våren och att den förbannade julen är över jag gillar inte alls stora högtider får bara ångest av allt samemans, så nu har jag gnällt färdigt………. Har ju börjat med framåtsändadet med Geisha, ställer upp henne så hon står med huvudet rakt fram och det är hon riktigt bra på nu. Sen har jag börjat med några steg framåt. Jag och Cilla diskuterade det i fredag och då kom vi fram till att man kan strunta i tempo växlingar för har man ett jämt tempo så får man oftast bra betyg ändå, fick en bra länk om detta av Cilla

 Re: Framåtsändane/Framförgående av Exet 11 nov 2009, 08:31 jag har testat de flesta varianter (tror jag) med min nuvarande hund har jag börjar med att lära stå och låsa blicken framåt, när hunden kunde det och jag gick runt osv, så började att hon skulle gå något steg, eller åtminstone "tänka" framåt, när hon kunde gå rakt framåt några meter döpte jag beteendet, och var noga med att belöna på olika avstånd. Därefter lärde jag in fartsträckan, cirka 10 meter med target, när hon kunde springa ut fort sa jag kommandot som betydde lås blicken rakt fram, och sedan satte jag ihop momentet. Med den här hunden som är lättfrustrera och het ville jag inte bygga in en konflikt i momentet med att lägga ut något långt bort och hunden skulle gå sakta, jag ville ge saktagåendet i sig ett värde, inte gå sakta i väntan på att få springa ut till belöningen. Men med nästa hund tror jag inte att jag kommer att träna in avslaget, dom hundar som går spikrakt i ett jämnt lugnt tempo brukar få 8-9 och de flesta hundar som kör med avslag för lägre betyg, så betygsmässigt tror jag inte att det lönar sig.

  Exet Re: Framåtsändane/Framförgående av choque 11 nov 2009, 10:47 Oi, hur lärde du in att hon skulle gå framåt några meter och hur belönade du? Det är ju helt galet att en hund som travar hela sträckan kan få 8, tom 9 säger du! Oki, om maxbetyget var högst 8 men momentet ser ju inte ut så enligt regelboken. http://www.vira-yessy.se

 Re: Framåtsändane/Framförgående av V4E 11 nov 2009, 11:40 Från och med min nya hund så struntar jag i framförgående och satsar på framåtsändandet med en gång. Visst har vi fnulat lite FFG och det sitter väl hyfsat men jag skulle aldrig få för mig att satsa på en 10 i det momentet. Det tar vi på FS  FS börjar jag med en target och kör enbart transporter, detta gör jag väldigt länge tills targeten är borta och hon kan gå en transport minst 100m. Sedan börjar vi med utgångar också till target, detta tar i regel inte så lång tid men målet är snabb fart till target stanna-fokusera framåt. När jag sätter ihop detta och hon stannar vid target efter utskick ska det räcka med att jag går framåt så börjar hon sin transport. Krångligt? Svar JA, men för mig är det väldigt viktigt att lära in dessa bitar så de sitter. Inkallet är också en bit vi tränar för sig. Vizslan-musklad och stabil, i skogen som en pil!

 Re: Framåtsändane/Framförgående av Exet 11 nov 2009, 16:01 Choque: det är efter reglementet, dvs hunden ska snabbt på kommando bege sig 10- 15 meter framåt och sedan hålla det avståndet , Jag tror att det står något sådant") Om hunden ger sig raskt ut det sträckan och sedan håller avstråndet säg 15 meter så får du ett högt betyg, (+ en bra inkallning förstås)många "travare" minskar sitt tempo efter avståndet till sig förare, så dom håller sig alltså runt 15 meter. Men det är så mycket svårare att få ett bra framåtsändande med avslag, de flesta får 8 och då ligger det mycket mer jobb bakom, jag tror mer på att lära hunden att ha ett visst avstånd till mig, och med en pigg variant på hunden behöver man inte vara rädd för långsamt tempo  Många hundar som gör avslaget slår av vänder lite på huvudet, och genast har dom tappat riktningen och börjar lätt att pendla, några slår av andra sträckan på tävling osv, vi har diskuterat det i mitt träningsgäng och kommit framåt till att avslaget betalar sig absolut inte betygsmässigt, det är nog mer för ens egenskull När hon väl kunde stå med fixerad blick stilla så "fixade" jag lite runt henne ,så " gå eller något lite peppadande , belönade snabbt varje tanke framåt, det gick fort för henne att förstå att hon skulle gå,det här tränade jag in mest inomhus, om jag inte miss minner mig.Sedan tog jag ut det, tränade det fört på en loftgång eller en stig så att hunden skulle ha hjälp av omgivningen så att det skulle vara naturligt att gå rakt fram Jag försökte att klicka och kasta godis överhuvudet då jag ville ha belöningsförväntan framför henne men inte så långt bort att det blev för mycket dragning och konflikt. Sedan ställde jag upp henne med sitt stå med blicken fixerad, ställde mig 15 meter bakåt och så gå, belönad snabbt och försökte att belöna att hundne tänkte lugnt gå, det är det jag ska göra. Först når hon kunde gå så här spikrakt 50 började jag sätta ihop momentet, då fick hon sprigna ut (target var redan borta) jag sa mitt staa, som betyder lås blicken framåt och stanna, sa sedan gåå, belönade snabbt i början Framförgåendet hoppar jag alltid över, kör jag öht momentet så brukar jag få en 6 max  __________________________________________________

RSS 2.0